Info

Etsitkö töitä? – nykytaideteos etsii ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä mitä he haluavat.

Etsitkö töitä -hanke tekee työn antamisesta taidetta

Etsitkö töitä?

Etsitkö töitä? on kokeellista arkkitehtuuria, kriittistä palvelumuotoilua, sosiaalista veistotaidetta ja dokumentaarista elokuvaa yhdistävä esitystaiteellinen hybridi. Media- ja kaupunkitilaan levittäytyvä teos tekee työn antamisesta taidetta ja kysyy työn ja taiteen mahdollisuuksia jälkifossiilisen jälleenrakennuksen aikakautena. Teoksessa taide ottaa osaa yhteiskunnan uudelleen ajattelemiseen.

Valokuvat: Visa Knuuttila / Kirjan kansi: Pauliina Nykänen

Etsitkö töitä? on tutkielma työstä, ajasta ja yhteisöstä. Kahden kuukauden apurahajaksoja tarjoten etsimme ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä, mitä he haluavat. Hanke kyseenalaistaa radikaalilla tavalla työn käsitteen, irrottaa sen markkinatalouden vallitsevasta tuloslogiikasta ja korvaa ajatuksella työstä (maailmaan) suhteisiin asettumisen käytäntöinä.

Hakuprosessi avautuu helmikuussa 2020. Kyselykaavakkeen täyttämällä hakija osallistuu arvontaan, joka mahdollistaa seitsemälle ihmiselle, heidän ehdottamansa tai yhdessä suunnitellun työn tekemisen kahdeksi kuukaudeksi.

Hankkeemme luo tilan poikkeuksellisille teoille: hiljaisille, syrjäänjääneille, kiireessä kadotetuille, unelmoiduille, tekemättä jääneille töille. Sille, mikä pitäisi tehdä. Tai sille, jota ei vielä ole. Jonka voisi unelmoida ja luoda tähän maailmaan. Hyvän teon. Töille, joiden tekemiseen ei ole ehkä ollut mahdollisuutta, tai jotka ovat tuntuneet liian hulluilta, liian villeiltä, liian tavanomaisilta, kannattamattomilta tai epäselviltä. Jotka voivatkin olla kaikkein tärkempiä, jotka voivatkin avata yllättävillä tavoilla mahdollisuuden tärkeimpään.

Teoksen toteutusalueena koko Suomi. Ikähaarukka 4-120 vuotiaat.

Työryhmä:
fasilitoivat taiteilijat: Juhani Haukka, Lauri Antti Mattila
viestinnän suunnittelija: Visa Knuuttila
tuottajat: Pilvi Tyrväinen ja Veera Lamberg
graafinen suunnittelija: Lars Högström

Teos toteutetaan yhteistyössä Esitystaiteen seuran ja Circus Maximuksen ja Työväenmuseo Werstaan kanssa.
Hanketta tukevat Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Taike.


Lisätietoja ja haastattelut:

Lauri Antti Mattila
lauriantti.mattila@gmail.com
040 742 7787

Juhani Haukka
ju.m.haukka@gmail.com

Kuvia saa vapaasti käyttää Etsitkö töitä -hanketta koskevien juttujen yhteydessä. Kuvaajan nimi mainittava.