Medialle

Etsitkö töitä? – nykytaideteos etsii ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä mitä he haluavat.

Etsitkö töitä -hanke tekee työn antamisesta taidetta

Etsitkö töitä?

Etsitkö töitä? on kokeellista arkkitehtuuria, kriittistä palvelumuotoilua, sosiaalista veistotaidetta ja dokumentaarista elokuvaa yhdistävä esitystaiteellinen hybridi. Media- ja kaupunkitilaan levittäytyvä teos tekee työn antamisesta taidetta ja kysyy työn ja taiteen mahdollisuuksia jälkifossiilisen jälleenrakennuksen aikakautena. Teoksessa taide ottaa osaa yhteiskunnan uudelleen ajattelemiseen.

Kuvat: Visa Knuuttila

Etsitkö töitä? on tutkielma työstä, ajasta ja yhteisöstä. Kahden kuukauden apurahajaksoja tarjoten etsimme ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä, mitä he haluavat. Hanke kyseenalaistaa radikaalilla tavalla työn käsitteen, irrottaa sen markkinatalouden vallitsevasta tuloslogiikasta ja korvaa ajatuksella työstä (maailmaan) suhteisiin asettumisen käytäntöinä.

Hakuprosessi avautuu helmikuussa 2020. Kyselykaavakkeen täyttämällä hakija osallistuu arvontaan, joka mahdollistaa seitsemälle ihmiselle, heidän ehdottamansa tai yhdessä suunnitellun työn tekemisen kahdeksi kuukaudeksi.

Hankkeemme luo tilan poikkeuksellisille teoille: hiljaisille, syrjäänjääneille, kiireessä kadotetuille, unelmoiduille, tekemättä jääneille töille. Sille, mikä pitäisi tehdä. Tai sille, jota ei vielä ole. Jonka voisi unelmoida ja luoda tähän maailmaan. Hyvän teon. Töille, joiden tekemiseen ei ole ehkä ollut mahdollisuutta, tai jotka ovat tuntuneet liian hulluilta, liian villeiltä, liian tavanomaisilta, kannattamattomilta tai epäselviltä. Jotka voivatkin olla kaikkein tärkempiä, jotka voivatkin avata yllättävillä tavoilla mahdollisuuden tärkeimpään.

Teoksen toteutusalueena koko Suomi. Ikähaarukka 4-120 vuotiaat.

Työryhmä: Juhani Haukka, Lauri Mattila, Visa Knuuttila ja Pilvi Tyrväinen

Teos toteutetaan yhteistyössä Esitystaiteen seuran ja Circus Maximuksen ja Työväenmuseo Werstaan kanssa.
Hanketta tukevat Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Taike.


Lisätietoja ja haastattelut:

Lauri Antti Mattila
lauriantti.mattila@gmail.com
040 742 7787

Juhani Haukka
ju.m.haukka@gmail.com

Kuvia saa vapaasti käyttää Etsitkö töitä -hanketta koskevien juttujen yhteydessä. Kuvaajan nimi mainittava.

Lehdistötiedote
3.3.2020

Taideteos pyrkii muovaamaan todellisuutta ja työelämää

Kuvassa teoksen taiteilijat Lauri Antti Mattila (vasemmalla) ja Juhani Haukka. Kuva: Visa Knuuttila

Juhani Haukan ja Lauri Antti Mattilan uniikki taidehanke työllistää seitsemän ja pyrkii muovaamaan todellisuutta ja työelämää. Haku on auki 28.2.-30.4.

Työnhaku Etsitkö töitä? –hankkeeseen on avautunut. Monitaiteellinen hanke etsii ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä mitä he itse haluavat. Hakijoista seitsemän ihmistä valitaan tekemään kahden kuukauden ajaksi itse ehdottamaansa työtä. Teoksen toteutusalueena on koko Suomi ja kaikki 4-120 vuotiaat toivotetaan tervetulleiksi työnhakuun.


Tekijät haluavat haastaa ajatuksiamme työstä ja työelämästä, siitä mikä on mahdollista – tai siitä minkä työelämässä pitäisi muuttua suhteessa ympäristökriisiin. Teos avaa tilan jossa työ rakentuu henkilökohtaisesta merkityksellisyydestä, tärkeydestä tai vaikka kauneudesta – rahan tienaamisen tai välttämättömyyden sijaan. Hanke on ikkuna siihen, miltä työt voisivat näyttää, jos työelämän reunaehdot ymmärrettäisiin toisin, lajien hyvinvoinnista, toiminnan kestävyydestä ja merkityksellisyydestä käsin.

-– Meidän pitäisi päästä irti (työ)elämään liittyvistä pakoista. Muutos tarvitsee rakenteita. Teos esittää eräänlaisen perustuloutopian, jotta meillä olisi tila ajatella olemistamme toisin, kertoo esitystaiteilija Lauri Antti Mattila.

– Teos ei vain kommentoi työelämää tai leiki ajatuksella toisenlaisesta suhteesta työhön, vaan konkreettisesti luo toisenlaista työelämää, todellisuutta, toteuttaa töitä ja maksaa niistä korvauksen, jatkaa Juhani Haukka, toinen teoksen taiteilijoista.

”Etsitkö töitä? on taidetta ja samalla totta; se luo uutta todellisuutta ja sen tapahtumapaikkana on todellisuus”, kirjoitetaan hankkeen nettisivuilla.
– Ehdotettu työ voi olla mitä tahansa tärkeäksi koettua mummona toimimisesta oman sydämen kuunteluun. Työ on aina maailmaan suhteisiin asettumista, itseen ja ympäristöön kohdistuvaa toimintaa; hankkeellamme haluamme avata uusia elämismahdollisuuksia, mahdollisuuden asettua toisin, summaa Mattila.

Hanke on herättänyt poikkeuksellisen laajaa kiinnostusta. Teoksesta tiedottava Facebook-postaus tavoitti julkaisuviikollaan 42 000 ihmistä. Työhakemuksia on viikonlopun aikana tullut toista sataa.

Teos on Esitystaiteen seuran ja Circus Maximuksen osatuotanto.
Hanketta tukevat Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.


Lehdistötiedote
23.2.2020


Mitä sinä tekisit? Tässä taideteoksessa voit unelmoida itsellesi oikean työpaikan

Juhani Haukka ja Lauri Antti Mattila. Kuva: Visa Knuuttila.

Etsitkö töitä? – nykytaideteos etsii ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä mitä he haluavat.

Etsitkö töitä? on esitystaiteilija Lauri Antti Mattilan ja elokuvataiteilija Juhani Haukan esitystaiteellinen hanke, joka tekee työn antamisesta taidetta. Teos palkkaa seitsemän ihmistä tekemään kahden kuukauden ajan itse ehdottamaansa työtä.

Työn murroksesta on viime aikoina tehty lukuisia tutkimuksia, joiden tulokset vaihtelevat mutta suunta on selvä: samalla kun yhä useampi työnkuva jää historiaan automaation myötä, yhä useammat ihmiset kokevat työnsä merkityksettömäksi. Etsitkö töitä? -teoksessa taide ottaa osaa yhteiskunnan uudelleen ajattelemiseen työn käsitteen radikaalin kyseenalaistamisen kautta. Teos pohtii samalla työn ja taiteen mahdollisuuksia jälkifossiilisen jälleenrakennuksen aikakautena.

Työnhaku avautuu verkossa 28.2. 2020. Kyselykaavakkeen täyttämällä hakija osallistuu arvontaan, joka mahdollistaa seitsemälle ihmiselle heidän ehdottamansa tai yhdessä suunnitellun työn tekemisen kahdeksi kuukaudeksi.

Etsitkö Töitä? luo tilan poikkeuksellisille teoille: hiljaisille, syrjäänjääneille, kiireessä kadotetuille, unelmoiduille, tekemättä jääneille töille.

Teos on Esitystaiteen seuran osatuontanto.
Hanketta tukevat Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Taike.