Etsitkö töitä? -näyttely luotaa tulevaisuuden työelämää


Etsitkö töitä?

Työväenmuseo Werstas
24.9.2021-3.4.2022Millaista työtä sinä tekisit, jos voisit tehdä mitä tahansa? Millainen työ on merkityksellistä ympäristökriisien ajassa?

Etsitkö töitä? -nykytaideteos etsi ihmisiä töihin kahden kuukauden apurahajaksoille, tekemään juuri sitä työtä mitä he haluavat. Töitä saattoi ehdottaa nettilomakkeella helmikuun lopusta toukokuun alkuun keväällä 2020. Ehdotus saattoi olla täsmällinen valmis ehdotus tehtäväksi työksi – tai koostua vielä täsmentymättömistä toiveista, jos hakija toivoi ehdotusta työksi hakulomakkeessa annetun tiedon pohjalta.

Hakuajan loppuun mennessä saatiin 2574 hakemusta. Näistä 16 hakijaa arvottiin kutsuttavaksi työhaastatteluun. Haastatellusta joukosta viisi työtä arvottiin toteutettavaksi, minkä lisäksi hankkeen alullepanijat, Juhani ja Lauri, valitsivat kaikkien hakemusten joukosta kolme työtä toteutettavaksi. Työntekijät työskentelivät syksyn 2020 ja kesän 2021 välisenä aikana. Työt dokumentoitiin kuvaamalla ja kirjoittamalla.

Nyt nähtävä näyttely avaa videoiden, äänien ja tekstien kautta näkymän tehtyihin töihin sekä hakemusmateriaalista koostetun kirjan muodossa ehdotettujen töiden moninaisuuteen. Se on syntymisen tila, väliaikainen rakennelma toisenlaiselle työlle ja siihen, millaisen maailman nämä itse valitut työt tekisivät.

Fragmentteja toteutuneista töistä voit katsoa täällä.

Osana näyttelyä toimii Kokeellinen TE-toimisto, joka avaa tilan työn käsitteen uudelleen määrittelylle ja kutsuu ihmiset mukaan uudelleen ajattelemaan työtä ja työelämää.

Etsitkö töitä?
Työväenmuseo Werstas
24.9.2021-3.4.2022

Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi
puh. 010 420 9220

Museo avoinna ti-su 11-18
AINA VAPAA PÄÄSY


Totta on, että kutsumus auttaa ihmisiä vapautumaan, mutta yhtä välttämätöntä on myös vapauttaa itse kutsumus.

Antoine De Saint-Exupéry


Työryhmä:
Juhani Haukka, Iines Korhonen, Visa Knuuttila, Lauri Antti Mattila, Sari Paljakka, Menni Renvall, Oula Rytkönen ja Pilvi Tyrväinen

Yhteistuotanto: Työväenmuseo Werstas, Esitystaiteen seura, Circus Maximus ja Poesia
Tukijat: Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus